onsdag 7 juli 2010

Dagen som idag varit

Förutom en smärre osams-incident, som slutade med tvångsvila, har dagen varit bra.
Vi började dagen med en tur till badplatsen. Aktivitet nr1 var att jaga småfisk med håv. Sen ramlade det in en massa folk och barnen lekte och sprang runt som tokiga med kompisarna.


Hem mitt på dagen för att fylla på magarna. Lillebror var helt slut och flippade ur totalt. Skrek och var jättearg på allt och alla. Tvångsvila.
Sen tog jag tag i den kulturella biten. Vi har ju så nära att man lätt skjuter det på framtiden hela tiden. Men nu åkte vi i alla fall till Arvselen, en levande fäbod, bara en dryg halvvmil härifrån.

 Korna på väg in för mjölkning.


Några små tjurkalvar myste i en slogbod på vallen. Helt orädda och lät sej villigt klappas.
Visade barnen hur kalvar tycker om att suga på fingrarna. Fick värsta flash backen från när jag var liten och sprang hos morfars grannar, som hade kor, getter och höns. Den långa sträva tungan som slickade och de små tänderna...ljuva minnen :)


En get träffade vi också. Hon hade långt skägg och lillebror var helt förtrollad. "När ja bli sto ska ja åsså ha en getning"
Vi fikade och hade det mysigt. Eller...jag hade det mysigt. Barnen var helt tokiga och sprang runt för att hinna kolla på allt många gånger. Hönsen fick många besök och mycket gräs inpetat genom gallret. Jag njöt av fäbod-latte (kok-kaffe med spenvarm mjölk) i den alldeles lagom varma solen. Det var så vackert överallt. Blev alldeles lugn och varm. 
Dessutom är värden, Täpp Lars Arnesson, så trevlig och lättsam. En riktig eldsjäl med många strängar på sin lyra. Har bl.a. huserat på Skansen och gjort TVprogram för utbildningsradion om "gamla världen" och skinnsömnad (tror jag det var i alla fall)
Vi avslutade med att köpa med oss riktigt smör. Smör som är så gult att man tror nåt måste vara tillsatt, det är riktigt smör det! Och på pannkaka blev det helt underbart smaskigt!


Dagens iakttagelse
Tänk hur man tar så myckt för givet. Vi är så lyckligt lottade som bor här. Nära till natur. Nära till "gamla världen". De flesta barn som bor här har träffat kor, höns, getter och andra "husdjur".
Vi har möjlighet att köpa ägg och smör direkt från hemproduktion, bara vi tar oss tid att göra det.
Vid besöket på fäboden var där samtidigt ett äldre par, med sitt barnbarn. Stockholmare. Bodde mitt i stan. Paret hade sedan länge, länge stuga i kommunen. Jag tror han härstammade härifrån. Men barnbarnet hade aldrig varit i närheten av "husdjur" eller besökt en fäbod. Tänk va! Sånt VI tar för givet nästan. Vilken tillgång vi har! Och va skönt att bli påmind!

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails