fredag 10 september 2010

Hundtänder

Apropå föregående inlägg om tandläkaren...: Dags för en dissning!

Ganska lägligt rullade just en reklam om förebyggande tandvård för hundar. Pedigree Denta Stix. Ett tuggben som ska vara extra bra. Tuggmotstånd som får hunden att arbeta med käkarna och gnida bort tandsten och beläggningar.
Dom finns i olika storlekar. För att passa olika hundstorlekar såklart.
Storlek Large har ganska passande en golden på förpackningen. Det är ju en sån jag/vi har.
MEN hunden på bilden har troligtvis inget gemensamt med vår Clara. Hunden på bilden har säkert fina tänder efter att ha gnagt länge och ofta på de speciellt utformade benen med tillsatser som ska motverka plack.

Clara är av en annat typ av golden. Den glupska typen. Tuggben har liksom ingen verkan om dom klyvs på mitten med ett bett och sedan helsväljs!

Ganska fort lärde vi oss att det måste vara riktigt segt och hårt för att få någon som helst verkan. Lösningen var en mycket billigare variant, köpt i 100-pack. Ett smalt litet vridet tuggben. Finns också i en pressad variant, med resultat som nämnt ovan...
Ett sånt tuggben får Clara varje morgon efter frukostkulorna. Hon ligger och vaktar påsen i köket ända tills hon får sin pinne. I timtal kan hon ligga där, om det råkas glömmas av. Sen går hon till dörren och vill ut och snaska. Där ligger hon och tuggar så det fradgar runt munnen i i alla fall några minuter. Väluppfostrad som hon är. För den här matten ville inte ha kladd på mattan inne...då när vi bodde ihop :)
För inte så länge sen var jag och Clara till veterinären för att ta bort tandsten. För första gången. Hon är 9år. Knappt nån tandsten alls inne på tuggtänderna. Bara på framtänderna. Alltså har tuggbenen gjort sitt jobb!

Min erfarenhet är alltså att Denta Stix endast bör ges till glupska hundar som en liten extra gobit. Inte som tandvårdande åtgärd. Det är dom alldeles för dyra för!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails