lördag 10 september 2011

Skyll dej själv!

Blir förbannad och besviken.
Min systerson råkade ut för en otrevlig händelse i skolan. Åkte på stryk helt enkelt. Pga sitt funktionshinder. Av 3 killar i 7an som väntade på bussen vid den låg- och mellanstadieskola där han (och storasyster) går.
Han kan helt enkelt inte läsa av andra människor. Förstår inte skämt, ironi, vita lögner osv. Han har inte förmågan att lära sej och förstå. Han har autism. Läs om händelsen HÄR
Jag blir arg och besviken över skolans bemötande. Dom kräver att han ska lära sej - för det ska alla barn göra. Det ska vara lika för alla!
Åker man rullstol anpassas utrymmen och tillgänglighet. Hör man dåligt installeras hörselslingor.
Men har man ett handikapp som inte syns får man skylla sej själv!

Jag hoppas att du, syrran, gör som Anonym gjorde (en kommentar till ett av syrrans inlägg); skriv ut lagtexten och tryckte upp den i ansiktet på ansvarig! Alltså den rektor som på skolans första dag stod på skolgården och viftade med skolplanen och pratade om värdegrund osv. Jag blir fan mörkrädd!!!

2 kommentarer:

  1. Förstår din ilska och det gör mig så ledsen och förbannad att det händer gång, på gång, på gång, på gång. Att det skall vara så svårt att få skolpersonal att förstå att man inte KAN lära sig vissa saker när man har ett dolt funktionshinder. Är man blind kan man inte lära sig att se även om man vill, är man stum kan man inte lära sig att prata även om man vill och har man ett dolt funktionshinder kan man inte välja bort det även om man vill.

    SvaraRadera
  2. Jag jobbar på förstärkt program på gymnasiet. Här hamnar dessa ungar som inte fått den hjälp de SKA ha i grundskolan och därför inte kunnat uppnå målen de ska för att kunna gå "vanligt" gymnasium. Vi får också in elever som helt enkelt väljer oss, för att deras föräldrar vet att de inte kommer att få den hjälp de behöver.
    Skolan ska vara INKLUDERANDE - inte integrerande. Skolan ska anpassa sig varje elevs behov och egenskaper. Skolan ska hitta varje enskild elevs styrkor och odla dessa, individuellt. Det är skitsvårt med de resurser som finns på de flesta skolor, men det är INGET skäl att lägga över ansvaret på eleven själv!

    Barn ska få vara barn och utvecklas med hjälp av vuxna runtomkring. Vi vuxna måste lära alla barn att olikheter oss emellan berikar. Det förutsätter iofs först och främst att alla vuxna själva inser det rika i att det finns en mångfald av olika typer av barn.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails