fredag 11 mars 2011

Kreativitet

Måste bara göra ett inlägg med anledning av kvällens Skavlan.
En av gästerna, Ken Robinson, en "specialist" med många tankar om utbildning. Han menar att skolan dödar kreativiteten. Att unga barn är öppna och ser inga hinder - något som försvinner med åren. Kan det alltså vara skolan som på ett vis dödar fria tankesätt? Dödar den kreativitet som behövs mer och mer för att vi ska kunna "överleva" i dagens samhälle. Ett bra betyg, en examen, räcker inte längre...

Jag uppfattar det som att han tycker det finns (borde finnas?) andra sätt att lära sej. Att undervisning i olika ämnen skulle läras ut "bättre" om ett mer kreativt undervisningssätt användes. Ett "friare" tänk, som skulle passa barn/ungdomars sätt att tänka. Han pratar bl.a. om att musik och matematik ligger nära varandra.
Högerledarna från både Norge och Sverige sitter med under pratstunden. Jättebra att det fanns politiker på plats! Jag uppfattar det dock som att dom inte uppfattar det jag uppfattar. Dom ser "kreativitet" som ett skilt ämne. Inte som integrerat i alla ämnen. För dom verkar kreativitet likställt med musik, dans, konst. Punkt.

Mr Robinson tycker även det verkar som en ADHD-epidemi drabbat samhället. Alla som inte kan sitta still och inte lär sej på samma sätt som andra blir klassade. Jag förstår hur han menar. Och precis som han, säger jag inte att det inte finns ADHD. Men det behövs nog ett mer kreativt tänkande för att möta andra tankesätt och låta alla hitta sin plats, sitt ställe att växa, sin kapacitet.

Mr Robinson förespråkar bättre utbildning och mer resurser till lärarkåren. Tjohooo! Vilken underbar värld vi skulle kunna ha om det gick i uppfyllelse!

Åååå vad mycket tankar som snurrar just nu! Svårt att få rätta orden, mitt tänk, på pränt alltså :)

3 kommentarer:

  1. Tack för inspirationen! http://lararjaveln.blogspot.com/2011/03/square-peg-round-hole.html

    SvaraRadera
  2. Varsågod! Jag har redan läst det du skrivit. Kanon!!! Du är så klok!

    SvaraRadera
  3. Jag har sjukt svårt att ta positiv kritik och inom mig säger en röst "Hahahaha... Du? Klok? Vilket skämt!" Men nu tar jag kontrollen: TACK!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails