torsdag 17 maj 2012

Lego

Strategisk tänkande. Det krävs vid legobyggande.
Märker att tjejer och killar utvecklas i olika takt. Lillebror ligger långt före. Storasyster tänker mer estetiskt.
Men vi tycker alla att det är kul! Och det är ju huvudsaken!Det är spännande med utveckling.
Hur gärna jag än vill är vi olika. Tjejer och killar.
Min strategi blir därför att inte lägga mej platt i vetskapen om detta. Även om hjärnhalvorna agerar lite olika beroende på kön, är det ju ändå samma sorts hjärna = utvecklingsbar! Så jag koncentrerar mej på att utmana den hjärnhalva som inte automatiskt "slår i". Mer strategi/hårt för tjejen. Mer estetik/mjukt för killen. Dom har det ju i sej, även om det inte kommer lika automatiskt.

Alla kan inte bli lika. Men genom att lära sig om allt växer kunskapen. Och förmågan att acceptera alla - olika som lika. Min quest i det hela är att mina barn aldrig ska säga "Pojkar kan inte leka med dockor!" och annat trams.
Lillebror är helt fascinerad av Lego Friends. "Tjejlegot". Man kan köpa t.ex. veterinärstation, rockstjärna, café och uppfinnare. Skulle bara tjejer "få" leka med sånt!? Tillverkat i mjuka pastellfärger... Tycker bara killar om Star Wars?

Nu är jag välsignad med en dotter tycker alla lekar och leksaker är bra och en son som är vapenfixerad. Men dom vet att alla barn är olika och har olika intressen.  Skulle du nån gång höra dom säga nåt annat får jag hoppas du spänner ögonen i dom och frågar vad dom menade! Barn är lättpåverkade och glömmer snabbt. Faller in i kompisars jargong. Därför pratar vi ofta om det här hemma. Så dom ska bli starka i sin övertygelse och våga stå upp för det som är rätt!

2 kommentarer:

  1. Sant! Lego är skitkul!! (Sålänge man kan bygga med det och det inte är rosa, riktat åt en speciell målgrupp och bara handlar om relationer, hrmmm...)

    SvaraRadera
  2. Är riktigt irriterad på de där rosa/lila kartongerna. Som faktiskt innehåller roliga "situationer". Är glad och stolt att min L tycker lika och gärna vill ha dom! Och att C sist köpte ett rymdskepp! :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails